Opleiding tot fysiotherapeutAls je fysiotherapeut wilt worden zul je de 4-jarige HBO-opleiding Fysiotherapie moeten volgen. Tijdens deze opleiding ga je leren hoe het menselijk lichaam functioneert en beweegt. Ook ga je leren hoe het menselijk lichaam reageert op belasting en inspanning, evenals overbelasting, en natuurlijk vooral hoe we daar middels fysiotherapie weer van kunnen herstellen.

Maar ook als je eenmaal gediplomeerd en erkend fysiotherapeut bent, zul je nog veel moeten bijleren. Je zult je in veel gevallen gaan specialiseren via een vervolgopleiding, en jouw kennis actueel willen houden middels allerlei cursussen en trainingen.

Wat ga je tijdens je fysiotherapie opleiding leren

Tijdens de opleiding tot fysiotherapeut ga je alle benodigde behandelmethodes leren waarmee je het herstelproces van je patiënten, die te kampen hebben met bijvoorbeeld spierziektes of blessures, kunt ondersteunen en/of verbeteren.

- advertentie -

Je gaat jouw kennis van het menselijke lichaam en de bewegingen ervan toepassen om mensen te helpen bij alles wat ze doen. Niet alleen met bijvoorbeeld hun sport of werk maar ook tijdens andere, soms zelfs dagelijkse bezigheden. Op die manier help je als fysiotherapeut je patiënten dagelijks om de kwaliteit van hun leven zo hoog mogelijk te houden. Daarbij gebruikt je diverse methoden, niet alleen massage en training maar ook coachen en adviseren.

Je leert een bouwvakker met rugklachten hoe hij moet tillen zodat hij zijn rug zo veel mogelijk ontziet, of als je een sporter met een voetbalknie behandelt vertel je hem hoe daar het beste mee om kan gaan. Je helpt een oude dame met een nieuwe heup met revalideren of je geeft een reumapatiënt oefeningen om zo lang mogelijk soepel te doen blijven. Ook leer je ze hoe klachten kunnen worden voorkomen, dat is de preventieve fysiotherapie.

Fysiotherapie: alles draait om bewegen, houding en gedrag

Als fysiotherapeut ga je niet alleen aan de slag met het lichaam, de botten, gewrichten en de spieren, maar ook met het gedrag van je patiënten. Als fysiotherapeut zoek je namelijk uit welke factoren het bewegend functioneren positief kunnen beïnvloeden of een normaal herstel juist in de weg staan. Je bent dus ook bezig met aspecten als stress, overbelasting, verkeerde manier van bewegen, lopen of sporten en/of een verkeerde (werk)houding.

Wat doet een fysiotherapeut?

Aan de hand van de intake en anamnese ga je een behandelplan opstellen waarin je vastlegt wat volgens jou de oorzaak van de klachten is, en welke methoden je in gaat zetten om de houding, beweging en gedrag van je patiënt te verbeteren. Dat is dus niet alleen pure theorie, je zult ook heel goed naar de klachten en vragen van je patiënt moeten luisteren om een passend en effectief behandelplan op te kunnen stellen.

Je bepaalt de behandeling niet helemaal zelf, dat moet grotendeels in samenspraak met de patiënt, je moet dus goed kunnen uitleggen wat je doet, waarom je het zo doet en tijdens de behandeling ook goed letten op de feedback van de patiënt.

Allround praktijkhouder

Behalve alles rondom de behandeling en de omgang met je patiënten moet je uiteraard nog meer weten om een succesvol fysiotherapeut te kunnen worden én om een succesvolle praktijk voor fysiotherapie te kunnen runnen. Je leert tijdens je opleiding dus ook alles over rapportages, administratie, management en ondernemen.

- advertentie -

Opleidingsinstellingen HBO Fysiotherapie

Je kunt een HBO opleiding tot fysiotherapeut o.a. volgen bij de volgende instellingen: