Veel Nederlanders niet bekend met vergoedingen fysiotherapie

vergoedingUit een onderzoek van de Consumentenbond en het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders niet weet wat of zorgverzekering fysiotherapie wel of niet vergoedt. Bovendien weten 7 op de 10 Nederlanders niet hoe het zit met fysiotherapie en het eigen risico van verzekeringen.

In het onderzoek dat is gehouden in het consumentenpanel van de Consumentenbond is gevraagd naar hun mening over verzekeringen. De vergoedingen van de fysiotherapeut kregen hierbij speciale aandacht in dit onderzoek waarop maar liefst 1630 consumenten hebben gereageerd.

Conclusies onderzoek fysiotherapie

De belangrijkste conclusies die uit het onderzoek over fysiotherapie naar voren zijn gekomen:

  • 56% van de respondenten weet niet precies welke kosten voor fysiotherapie worden vergoed door de zorgverzekeraar
  • 68% van de respondenten weet niet hoe het zit met het eigen risico van de zorgverzekering bij fysiotherapie
  • 44% denkt dat de eerste zes behandeling van fysiotherapie niet worden vergoed, terwijl de meerderheid er wel (aanvullend) verzekerd voor is
  • De fysiotherapeut wordt met een ruime voldoende beoordeeld, waarbij 68 keer het cijfer ‘10’ is gegeven
  • 36% van de respondenten is afgelopen jaar naar de fysiotherapeut geweest
  • Van de groep consumenten die naar de fysiotherapeut is geweest, zegt 18% meer dan 2 keer per maand behandeld te zijn geweest door de fysiotherapeut

Reactie KNGF over onbekendheid vergoedingen fysiotherapie

Harry Gosselink, bestuurslid van de KNGF en fysiotherapeut, reageert op het onderzoek:” We wisten al dat het kennisniveau over verzekeringen in relatie tot fysiotherapie laag was. De cijfers bevestigen dat duidelijk. Zo krijgen we in onze praktijk dagelijks consumenten die wij moeten vertellen voor hoeveel behandelingen iemand verzekerd is. Dat is natuurlijk een onwenselijke situatie, want fysiotherapeuten moeten zich kunnen bezig houden met behandelen en niet met voorlichting geven over verzekeringen. We zijn geen assurantietussenpersonen! Als fysiotherapeut en als bestuurder van het KNGF hoop ik dan ook dat met de uitkomsten van dit onderzoek de ogen van consumenten en verzekeraars geopend worden. Aan verzekeraars zou ik willen vragen om de verzekeringen nog simpeler en duidelijker uit te leggen. Consumenten adviseer ik om zich meer te verdiepen in de vergoedingen van fysiotherapie. Zo is fysiotherapie grotendeels in het aanvullende pakket van de verzekeringen onder gebracht. Wij adviseren dan ook bij het oplopen van een blessure aan het bewegingsapparaat om direct naar de fysiotherapeut te gaan. Zij hoeven hiervoor niet eerst naar de huisarts. De fysiotherapeut is namelijk de specialist op het gebied van het bewegingsapparaat. Dan weet je meteen waar je aan toe bent en kan je snel actie ondernemen.”