Magnesium: wondermiddel of hype?

Onlangs werd op de Nationale Gezondheidsbeurs in Amsterdam bekend gemaakt dat magnesium het Supplement van het jaar 2018 is geworden. Op de beurs zelf en online konden mensen stemmen op hun favoriete of meest gebruikte vitamines, supplementen en mineralen. Magnesium kwam als winnaar uit de bus. Waarom is dit mineraal zo populair en werkt het ook echt?

Wat is magnesium?

Magnesium is een mineraal dat nodig is voor de vorming van botten en spieren. Daarnaast heeft het invloed op je zenuwen en de opbouw van je spieren. Het mineraal is echter niet zeldzaam. Veel verschillende soorten voedsel bevatte namelijk magnesium. Voorbeelden hiervan zijn: graanproducten, groente, noten, melkproducten en vlees.

 

Tekort

Magnesiumtekort komt maar zelden voor. Het zit namelijk in veel voedingsmiddelen. Echter, wanneer je slecht functionerende nieren of darmen hebt kan er wel degelijk magnesiumtekort ontstaan. Symptomen bij een tekort aan magnesium kunnen zijn:

  • vermoeidheid
  • kramp in de spieren
  • hartritmestoornissen (alleen bij ernstige gevallen)

Of bij deze gevallen ook sprake is van magnesiumtekort is moeilijk vast te stellen. Als je deze klachten ervaart kan je het beste een arts raadplegen.

Overschot

Een overschot aan magnesium is een verschijnsel dat steeds vaker voorkomt. De oorzaak hiervan is overmatig gebruik van magnesiumsupplementen. Als je meer dan 250 milligram per dag te veel neemt kan je zelfs lichamelijke klachten krijgen. Denk hierbij aan darmklachten zoals diarree en kramp. De oplossing hiervoor is simpel: neem minder van het mineraal in.

 

Voor wie is het voordelig?

Magnesium heeft veel positieve effecten. Minder last van groei- en spierpijn, minder kans op hartklachten en zelfs minder kans op diabetes. De lijst van voordelen van het mineraal is erg lang. Magnesiumsupplementen zijn echter niet vaak nodig. Normale voedingsmiddelen bevatten meestal genoeg van het mineraal om aan de dagelijkse geadviseerde hoeveelheid (rond de 200 mg) te voldoen. Alleen als je een merkbaar tekort hebt is het verstandig om extra supplementen te nemen.

Waar koop je magnesiumsupplementen?

Magnesiumsupplementen zijn er in verschillende vormen. Zo zijn er bruistabletten, pilletjes en poeders. Deze zijn te vinden bij je lokale drogist of apotheek. Daarnaast is magnesium tegenwoordig ook steeds vaker online te koop.