Sportfysiotherapie is vooral gericht op klachten die te maken hebben met een bepaalde houding en bewegingen die voornamelijk voorkomen tijdens het sporten. Sporten is natuurlijk erg goed voor je gezondheid en je ontspanning maar je moet hierin niet te ver gaan, want dan krijg je klachten. Hierbij kun je vooral denken aan blessures, spierpijn of spierscheuring, verrekte of verzwikte gewrichten, gescheurde enkelbanden of kniebanden, enz.

In eigen praktijk, ziekenhuis of bij vereniging

Naast het feit dat een sportfysiotherapeut zijn eigen praktijk kan hebben of in het ziekenhuis werkt, kan hij ook in dienst zijn bij een sportvereniging of sportclub. Vooral bij teamsporten die in competitieverband sporten, zoals hockey of voetbal zie je vaak dat vooral de teams uit de hogere klassen een fysiotherapeut of verzorger bij zich hebben.

De sportfysiotherapeut werkt ook veel samen met o.a. sportartsen, chirurgen en sportmasseurs en met mensen die verantwoordelijk zijn voor de arbo omstandigheden in bedrijven. Verder is de sportfysiotherapeut erg belangrijk als het gaat om preventie, voorlichting en advies voor zowel recreatieve sporters als beroepssporters.

De behandeling door een sportfysiotherapeut

Als eerste is de sportfysiotherapeut er voor het behandelen van patiënten met verschillende soorten blessures aan gewrichten, zoals de knieën, enkels en schouders. Ook wordt sport wel eens gebruikt als onderdeel van de therapie. Dit zie je meestal gebeuren bij de wat kwetsbaarder groepen zoals ouderen en kinderen. Verder werkt de sportfysiotherapeut veel met sporters die op hoog niveau sporten. Deze sporters worden meestal extra begeleid en geïnformeerd door de sportfysiotherapeut.

Doortrainen tijdens blessure

Naast het herstel van verschillende sportblessures, houdt de sportfysiotherapeut zich ook bezig met het trainen van de juist ongeblesseerde lichaamsdelen. Op die manier kan de sporter gewoon door blijven sporten en je conditie opbouwen, terwijl de geblesseerde lichaamsdelen juist de rust krijgen om te herstellen.

Beginnende sporters

Als je nog een beginnende sporter bent en je wil niet direct vervelende blessures oplopen, dan kun je ook terecht bij de sportfysiotherapeut. Wat vooral veel voorkomt bij mensen die voor het eerst gaan sporten en nèt iets te enthousiast zijn, is spierpijn. Je kunt ook last krijgen van je hamstring en je lies of een scheurtje in je spieren. Uiteindelijk is je lichaam nog niet veel gewend en moet het langzaam opgebouwd worden.

De sportfysiotherapeut kan je dan advies geven over hoe je dit het beste kunt aanpakken maar hij kan je ook begeleiden zodat je op een verantwoorde manier je conditie kan opbouwen. Om te kijken wat het beste bij jouw lichaam past, kan hij je testen en aan de hand daarvan een gepast programma voor je opstellen. Op deze manier kun je op verantwoorde manier redelijk snel sportieve prestaties leveren.

Sportmassage

Naast de diverse soorten behandelingen, verzorgt de fysiotherapeut ook vaak sportmassages. Deze massages verzorgen de spieren, die tijdens het sporten het meest worden gebruikt.

  • Sederende massage (herstellend)
    De masseur helpt met zijn massage sportblessures sneller te laten verdwijnen. Dit soort massage wordt ook wel sederende massage genoemd. het wordt ook vaak toegepast als het lichaam na een sportieve inspanning weer tot rust gebracht moet worden.

 

  • Stimulerende massage (voorbereidend)
    Dan is er ook nog de stimulerende sportmassage. Deze wordt meestal toegepast als voorbereiding op het sporten, met als doel blessures te voorkomen. Je kunt dus eigenlijk zeggen dat deze massage ook als een soort warming-up kan dienen.