Shiatsu-therapie is een alternatieve geneeswijze. Eigenlijk is het een massage-achtige, vorm van manuele therapie die behoort tot de traditionele Chinese geneeskunde. Shiatsu therapie wordt vooral toegepast bij rugpijn, migraine en whiplash. De therapie is enigszins vergelijkbaar met acupunctuur, al werkt een shiatsu therapeut niet met naalden, wat bij acupunctuur wel gebeurt, maar met drukpunten (acupressuur). Net als bij acupunctuur heeft acupressuur invloed op emoties, spanningen en lichamelijke conditie.

Werkzaamheden van de shiatsu therapeut

De shiatsu therapeut begint met een intakegesprek. Hij kijkt daarbij niet alleen naar de klacht, maar ook naar de achtergrond en manier van leven van de patiënt. Al deze aspecten betrekt hij bij het stellen van de diagnose.

Holistische therapie

Je zou dus kunnen zeggen dat lichaam en geest als een geheel gezien worden. Daarom wordt shiatsu therapie ook wel holistische therapie genoemd. Dit betekent dat de shiatsu therapie veel meer is dan alleen maar de massage. De therapeut geeft de patiënt oefeningen die hij/zij ook thuis kan doen. Hij geeft voedingsadviezen en hij laat zien hoe je sommige massages ook bij je zelf kunt doen. De shiatsu therapeut is eigenlijk een soort coach die naast het geven van massages en voedingsadviezen ook adviseert over een goede leefstijl.

Verschillende shiatsu technieken

In de shiatsu therapie worden verschillende soorten technieken gebruikt die betrekking hebben op de traditionele Chinese geneeswijze:

Shiatsu massage

Bij de shiatsu massage gebruikt de therapeut meridianen. Deze worden ook wel energiepunten of energiebanen van het lichaam genoemd. De therapeut gebruikt zijn duimen, handpalmen, en vingers om druk uit te oefenen op het lichaam. Bij deze druktechnieken gebruikt hij geen spierkracht maar zijn eigen lichaamsgewicht. Terwijl hij die druk uitoefent beweegt hij zijn duimen of handpalmen rond op het lichaam. Op deze manier kan hij minder goed functionerende organen verbeteren, waardoor de klachten al snel over kunnen gaan.

Triggerpoint therapie

Een andere belangrijke techniek is de triggerpoint therapie. Triggerpoints zijn spierknopen die door spierverkrampingen heel veel pijn kunnen veroorzaken.

Tijdens de behandeling onderzoekt de therapeut de pijnlijke punten op het lichaam. Om deze pijn te verhelpen gebruikt hij huid-, spier- en peesreflexen. Door een bepaalde druk of draaiing toe te passen, zorgt de therapeut ervoor dat de verkramping in de spier ontspant en de pijn afneemt.

Acupressuur

Een al eerder genoemde techniek die de therapeut gebruikt is acupressuur, een traditionele Chinese geneeswijze, die vooral gericht is op de huid van het hoofd, de rug, borstkas, armen en benen, waar in totaal ongeveer 12 tot 14 meridianen te vinden zijn, die doorlopen tot in de vingertoppen en tenen. Hier vind je verschillende punten, die men ook wel acupressuurpunten noemt. Vanuit deze punten kun je de hoeveelheid energie in de organen laten toe- of afnemen door met je vingers of smallere hulpmiddelen druk uit te oefenen op de drukpunten, waardoor de klachten afnemen.

Moxa

Voor de acupressuur worden ook vaak Moxa sticks gebruikt. Deze sticks zijn gevuld met geperste kruiden die verhit worden. Met deze sticks worden, op een afstand van ongeveer 2 tot 4 centimeter van de huid, ronddraaiende bewegingen gemaakt. De warmte en de damp van de kruiden dringen door in de huid, wat weer veel verlichting kan geven bij diverse klachten.