Revalidatietherapie is een veelzijdig soort therapie. Eigenlijk kun je met revalidatietherapie alle kanten op. Als je aan het herstellen bent van een ziekte en/of operatie, kun je voor therapie bij de revalidatietherapeut terecht.De revalidatietherapeut kan je weer op de been helpen na een blessure, een ongeval, een hersenbloeding, een beroerte of een TIA. Maar ook als je hulp nodig hebt bij het bereiken van gezondheidsdoelen, zoals verbetering van je spierfunctie of je conditie, kan de revalidatietherapeut een grote steun zijn.

De behandeling door de revalidatietherapeut

Meestal krijg je tijdens de revalidatietherapie een individuele begeleiding. Omdat de therapeut goed moet weten wat precies jouw hulpvraag is, begint hij altijd met een intakegesprek. Als hij dan wat meer informatie heeft stelt hij aan de hand daarvan een behandel- en/of oefenplan op. In dit behandelplan maakt de therapeut onderscheid tussen verschillende behandelprogramma’s. Dit kunnen grondoefeningen zijn voor je buik- en rugspieren, Algemene bewegingsoefeningen voor je gewrichten, oefeningen met apparaten voor versterking van je spieren, conditie en coördinatie en dan zijn er ook nog cardioprogramma’s, voor een goede conditie van je hart en je longen.

Letsel

Na een ongeluk kun je verschillende soorten letsel oplopen. Dit kan een gewone botbreuk zijn of gewrichtsletsel dat meestal wel kan herstellen, maar je kunt ook ernstiger letsel oplopen, zoals hersenletsel of een dwarslaesie. Bij die laatste en vaak ook bij een hersenbloeding of beroerte, zal volledig herstel moeilijk zijn, maar de revalidatietherapeut gaat zijn best doen je weer zo goed mogelijk te laten functioneren.

Rugklachten

Veel voorkomende klachten zijn rugklachten. Ook wel logisch als je bedenkt dat de rug de basis is van het volledige houdings- en bewegingsapparaat. Bij veel pijn in je rug kan het zelfs zo zijn dat je je bijna niet meer kan bewegen. Er zijn verschillende soorten rugklachten die de revalidatietherapeut te behandelen krijgt, zoals SI klachten (pijn in de onderrug) of een hernia of whiplash.

Veel mensen hebben bij rugklachten de neiging om niet meer zo veel te bewegen maar een goede en lichte training kan heel goed werken. Wandelen en zwemmen kunnen helpen deze klachten te verminderen, maar natuurlijk heeft de fysiotherapeut ook een bewegingsprogramma met oefeningen die de pijn kunnen verhelpen. Hij gaat dan samen met jou een traject door, waarbij je stap voor stap weer kunt revalideren en uiteindelijk herstellen.

Chronische ziektes

Bij chronische ziektes kan de klacht niet echt meer hersteld worden, dus houdt de fysiotherapeut zich vooral bezig met het onderhoud en/of zo veel mogelijk verbeteren van het bewegingsapparaat, zodat je toch nog redelijk fit blijft. Ook als sommige spieren niet goed meer werken, is het toch belangrijk te proberen of je in beweging kunt blijven. zo voorkom je dat jouw klachten zich verergeren.

Revalideren na een operatie

Natuurlijk is er dan ook nog een revalidatie na een operatie. Bij operaties voor bijvoorbeeld een nieuwe heup of nieuwe knie, zul je ook weer opnieuw moeten leren lopen met je nieuwe gewricht. Ook hierbij begeleidt de fysiotherapeut je met een heel revalidatietraject, om uiteindelijk te kunnen herstellen. Helaas gebeurt het dat er complicaties ontstaan, die het herstel extra vertragen. Dan kun je wel twee2 keer zo lang aan het revalideren zijn.

Soms heb je na een operatie hulpmiddelen nodig om je voort te kunnen bewegen. Dan leert de fysiotherapeut je tijdens de revalidatie die hulpmiddelen op de goede manier te gebruiken, zodat je er geen klachten aan over zult houden.