Psychosomatische fysiotherapie is gericht op de behandeling van fysieke klachten die ontstaan als je te veel last hebt van stress en/of spanningen. Een beetje spanning kan best wel goed voor je zijn. Het houdt je scherp. Als je langere tijd een te grote last met je mee moet dragen, dan kan de spanning je wel eens te veel worden.

Op dat moment raakt de verhouding tussen de belasting die je draagt en de belastbaarheid ernstig verstoord en vormt de stress een te grote belasting. Door dat te veel aan spanning en stress krijg je vervolgens last van lichamelijke klachten. Die stress gaat dan vaak gepaard gaat met bijvoorbeeld vermoeidheid, duizeligheid of hoofdpijn.

Oorzaak van psychosomatische klachten

Als je helemaal gezond bent en goed in je vel zit, dan is je lichaam, geest en leefomgeving in balans. Maar het kan gebeuren dat die balans verstoord raakt. Hiervoor kunnen verschillende oorzaken zijn. Een grote oorzaak hiervan is een te hoge werkdruk. Omdat die verstoring er vaak heel langzaam in sluipt, heb je niet altijd direct in de gaten dat het geestelijk niet goed met je gaat, waardoor je de verstoring negeert en gewoon verder gaat. Dan wordt je lichaam en geest uit zijn evenwicht gehaald.

Hierdoor kun je overspannen raken of zelfs een burn-out krijgen. Je merkt op een gegeven moment dat je klachten steeds erger worden. Naast de klachten als hoofdpijn en duizeligheid kun je dan ook last hebben van oververmoeidheid, hartkloppingen, benauwdheid, slapeloosheid, enz.

Behandeling door de psychosomatisch fysiotherapeut

Als eerste is het belangrijk je bewust te worden van de klachten en signalen die je lichaam uitstraalt. Dit is dan ook het eerste waar de fysiotherapeut aan gaat werken. Hij gaat je leren voelen wat er allemaal met jouw lichaam gebeurt in verschillende situaties. Dit kan bijvoorbeeld door het doen van ontspanningsoefeningen en door samen te kijken hoe je de factoren kunt veranderen die de klachten veroorzaken. Je kunt dus zeggen dat de psychosomatische fysiotherapeut naar je hele persoon kijkt èn naar jouw leefomgeving. Dat is het verschil met de werkzaamheden van andere fysiotherapeuten, die alleen maar op het bewegingsstelsel van je lichaam en je lichaamshouding gericht zijn.

Samenwerking met arts, bedrijfsarts en psycholoog

De psychosomatische fysiotherapeut werkt nauw samen met o.a. de arts of bedrijfsarts en de psycholoog. Ze komen soms bij elkaar om hun werkzaamheden en behandelplannen op elkaar af te stemmen, zodat zij voor een zo goed mogelijke behandeling kunnen zorgen, waardoor je weer snel herstelt.

Veel voorkomende klachten door spanning en stress

Veel voorkomende klachten en stoornissen waarvoor je terecht kunt bij de psychosomatische fysiotherapeut zijn:

Chronische pijnklachten

Chronische pijn is pijn dat langer aan blijft houden dat ongeveer 3 maanden. Bij Pyschosomatische pijnen zijn er vaak geen lichamelijke oorzaken te vinden. Daarom wordt deze pijn ook wel eens ‘onbegrepen of onverklaarbare pijn’ genoemd. Soms is de pijn gewoon niet te verklaren of het lijkt op de pijn die je kunt hebben bij een bekende ziekte. Vaak denk je dan niet meteen aan psychosomatische pijnklachten, waardoor je ze in eerste instantie gaat negeren. Maar als ze erger worden en/of langer aanhouden, is het belangrijk dat je gaat kijken naar de balans tussen je lichamelijke belasting en je psychische belasting. Als die balans verstoord is, dan kun je er vanuit gaan dat jouw klachten psychosomatisch zijn.

Depressie

Dit is een stemmingsstoornis waarbij je geen levenslust meer hebt en je jezelf erg neerslachtig voelt. Deze stemmingsstoornissen heb je in diverse gradaties. je kunt gewoon even in een dip zitten, maar je kunt je ook erg neerslachtig voelen. Een depressie bestaat uit 2 soorten symptomen. Dit zijn:

  • Psychische symptomen
    Voorbeelden hiervan zijn somberheid, lusteloosheid, schuldgevoelens, negatief denken en zelfs zelfmoordneigingen.
  • Lichamelijk georiënteerde (biologische) symptomen
    Dit kunnen problemen zijn met slapen en/of eten, oververmoeidheid, minder energie.

Angststoornis

Wat wel de meest voorkomende stoornis is in de psychosomatiek, is de angststoornis. Zoals het woord al aangeeft, is de angst het grootste kenmerk van deze stoornis. Een beetje angst hebben op z’n tijd is best gezond, maar als de angst zo erg is dat het je hele leven beïnvloedt, dan spreek je toch van een angststoornis. Deze angst heeft dan geen redelijke oorzaak en je kunt er in je werk en in je sociale leven ernstige problemen door ondervinden. Het kan je geestelijk volledig uitputten.

Fobie

Soms wordt deze stoornis wel een fobie genoemd. Bij een fobie heb je een onredelijke angst voor alles, terwijl er eigenlijk helemaal geen gevaar dreigt. Het meest frustrerende is wel dat je zelf eigenlijk best weet dat er geen reden is voor de angst, maar toch geef je je er aan over.