De behandeling van de orofaciale fysiotherapeut richt zich specifiek op spieren en gewrichten in het hoofd, de nek, de hals en de kaak. Het is natuurlijk vrij normaal dat je je voor klachten in je hoofd, nek en je hals door de fysiotherapeut laat behandelen, maar voor kaakklachten, (ook wel klachten aan je kauwstelsel genoemd) denk je niet direct aan een fysiotherapeut.

Kaakfysiotherapeut

Behalve met de huisarts, arts of andere medische specialisten, werkt de orofaciale fysiotherapeut ook samen met de tandarts, kaakchirurg of orthodontist. Daarom wordt deze fysiotherapeut ook wel een kaakfysiotherapeut genoemd.

Verwijzing

Voor een consult van de orofaciale fysiotherapeut heb je niet direct een verwijzing nodig al kun je die natuurlijk wel krijgen als de huisarts deze vorm van fysiotherapie adviseert. Met een verwijzing van arts of specialist moet je eerst een afspraak maken bij het Paramedisch Centrum en zonder verwijzing kun je terecht bij de ‘Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie’.

Specialisatie van de orofaciale fysiotherapeut

De orofaciaal fysiotherapeut is niet alleen gespecialiseerd in het behandelen van spieren en gewrichten op tandheelkundig gebied, hij behandelt ook mensen met kenmerkende zenuw-aandoeningen, kanker in het het hoofd en de nek en typische problemen die te maken hebben met de nek.

Als je dus last hebt van je kaak, bijvoorbeeld door tandenknarsen of als je kaak klemt, kan de orofaciaal fysiotherapeut je helpen. Verder behandelt deze therapeut ook problemen in je aangezicht (o.a. bij een aangezichtsverlamming), kaak, of bij hoofdpijn. Als spieren en gewrichten niet helemaal goed meer werken, kun je dus last krijgen van kaakklachten maar de pijn kan uiteindelijk ook doorstralen naar je hals en je hoofd waardoor er uiteindelijk ook nog nekklachten en hoofdpijnklachten kunnen ontstaan. Ook als je klachten hebt gekregen door ongelukken, botbreuken en verschillende ziektes, zoals o.a. reuma en het al eerder genoemde kanker.

De behandeling

Bij de eerste afspraak met de orofaciaal fysiotherapeut zal er een intakegesprek plaatsvinden en een lichamelijk onderzoek met betrekking tot jouw klacht. Van te voren legt de fysiotherapeut uit wat hij tijdens het lichamelijk onderzoek allemaal gaat doen. Soms stelt de fysiotherapeut tijdens het onderzoek vragen en hij let vooral op de hals, de borst, de wervelkolom, de schoudergordel of het kauwstelsel. Bij dit laatste controleert hij de  mondholte, de kauwbewegingen en kaakbewegingen.

Als het onderzoek achter de rug is, zal de fysiotherapeut aan de hand van zijn conclusies samen met jou op zoek gaan naar een passende therapie.

Vergoeding door ziektekostenverzekering

De kosten en vergoedingen voor de orofaciale fysiotherapie zijn hetzelfde als die voor de normale fysiotherapie. Boven de 18 jaar heb je daarom een geschikte aanvullende verzekering nodig bij je zorgverzekeraar om de behandelingen vergoed te krijgen. Als je nog geen 18 jaar bent, wordt je behandeling vergoed vanuit je basisverzekering.

Chronische klachten

Als de klachten chronisch worden, kan er sprake zijn van een ‘chronische indicatie’. Dit komt o.a. voor na een operatieve ingreep of als je te maken krijgt met een aangezichtsverlamming. In deze gevallen heb je voor de eerste 20 behandelingen meestal een aanvullende verzekering nodig. Als je daarna nog steeds behandelingen nodig hebt, heb je de aanvullende verzekering niet meer nodig om ze vergoed te krijgen. Dan kun je al volstaan met een basisverzekering. Voor een ‘chronische indicatie’ heb je natuurlijk wel een verwijzing nodig van je arts of specialist.

Registraties van de Orofaciale Fysiotherapeuten

In Nederland bestaat er de NVOF (Nederlandse Vereniging voor Orofaciale Fysiotherapie). Alle erkende orofaciale fysiotherapeuten zijn hierbij aangesloten. Verder staan ze geregistreerd in het kwaliteitsregister van het KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie) en natuurlijk ook in het BIG-register.