Een oefentherapeut is een expert in het (aan)leren van gezond bewegingsgedrag. De therapeut kijkt niet alleen naar het lichaam maar ook naar de omliggende omstandigheden, om de cliënt een zo pijnloos mogelijk dagelijks leven te bieden.

De oefentherapeut maakt de cliënt bewust van de houding en de beweging in verband tot de klacht(en). Ook geeft hij toelichting over hoe het menselijk lichaam reageert op spanning, pijn en overbelasting.

Geschiedenis

Oefentherapie Cesar is ontstaan mede vanuit Oefentherapie Mensendieck. De grondlegster is Marie Cesar, een half Nederlandse half Oostenrijkse vrouw die in na haar opleiding meerdere cursussen volgde bij mevrouw Mensendieck. Marie Cesar had wat problemen met de manier waarop mevrouw Mensendieck en haar methode. Dit kwam met name door het leeftijdsverschil en de kennis van Marie Cesar over dans en haar eigen ervaringen. Marie Cesar was voor een natuurlijkere, meer ritmische wijze van bewegen en oefeningen doen.

Van hieruit ontwikkelde mevrouw Cesar een eigen theorie en methode met betrekking tot lichaamshouding en lichaamsbeweging genaamd oefentherapie Cesar.

Oefentherapie Cesar

Oefentherapie Cesar is een paramedische behandelmethode. De methode richt zich op het verhelpen en/of voorkomen van klachten die ontstaan zijn als gevolg van een slechte lichaamshouding of beweging of door een ziekte of afwijking. Elke patiënt krijgt een gespecificeerd en doelgericht behandelplan. Een goede kwaliteit van bewegen en het hebben van een correcte lichaamshouding staat centraal gedurende de behandeling. Er wordt niet alleen gekeken naar de klachten van de patiënt, maar ook naar de omstandigheden eromheen. Vragen als “wat doet u in het dagelijks leven?” zijn veel gesteld door therapeuten omdat het van belang is voor het behandelplan hoe de patiënt zich beweegt in het dagelijks leven. Op deze manier kan de therapeut een correct en goed toepasbaar behandelplan opstellen.

Apparatuur wordt helemaal niet gebruikt gedurende de behandeling, zodat de patiënt zelf in staat is zijn klachten onder controle te houden. Een groot voordeel van deze behandelmethode is dat de patiënt bij terugkerende klachten weet hoe hij ‘zichzelf moet behandelen’.

Opleiding tot oefentherapeut Cesar

Om een therapeut te worden met de autoriteit deze therapie uit te mogen voeren, is een opleiding van 4 jaar genaamd Oefentherapie Cesar vereist.