Oedeemtherapie wordt uitgeoefend door huidtherapeuten en bestaat uit meerdere methoden. Om iemand te behandelen met deze therapie worden vaak meerdere behandelmethoden toegepast.

Oedeem

Een oedeem is een ophoping van overmatig vocht in een deel van het lichaam. Doordat dit lichaamsdeel vocht vast houdt zwelt het op. Een oedeem is bijna nooit een klacht op zichzelf. Het is namelijk vaak een symptoom van een andere ziekte, bijvoorbeeld nierziekten.

Soorten oedeemtherapie

Er zijn talloze manieren en methodes om oedemen te behandelen. Hieronder worden er een paar toegelicht.

Lymfetaping

Deze behandelmethode is gebaseerd op een simpel principe. Met behulp van tape wordt de huid een klein beetje omhooggetild, waardoor er in de huid en de onderliggende weefsels meer plek vrij is voor het vocht. In combinatie met ademhalings- en bewegingsoefeningen migreert het vocht de juiste kant op.

Manuele lymfedrainage

Lymfedrainage stimuleert de lymfevaten om het overmatige vocht weer op te nemen in het lymfestelsel en zorgt ervoor dat er meer weefselvocht wordt afgevoerd. Dit doet de huidtherapeut door met de handen op en rondom het oedeemweefsel pompende bewegingen te maken. Dit stimuleert het netwerk van fijne lymfevaten vlak onder de huid.

Oedeem- en fibrosegrepen kunnen hierbij helpen. Met deze grepen kan de huidtherapeut heel specifiek het oedeem behandelen. De huidtherapeut leidt op deze manier het vocht naar plekken waar het makkelijker wordt opgenomen.

Zwachtelen

Nadat de stimulering van de vochtafvoer is gedaan wordt het betreffende gebied vaak gezwachteld. Hierbij wordt er een verband gelegd om het lichaamsdeel om te voorkomen dat het vocht weer teruggaat naar de oude plek.

Huidtherapeuten

Huidtherapeuten hebben, in aansluiting op hun normale opleiding tot fysiotherapeut, allen een vierjarige HBO-opleiding Huidtherapie voltooid. Ze zijn verenigd in de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten en is aangesloten bij de KCP, de Klachtencommissie Paramedici Eerstelijn.