De myofasciale therapie is een redelijk nieuwe vorm van fysiotherapie. Deze therapie is vooral gespecialiseerd in spierpijn dat veroorzaakt wordt doordat de spierfunctie niet meer of niet naar behoren werkt. Dit kan leiden tot overbelasting van de spieren. De punten in deze spieren die de pijn veroorzaken, worden ook wel Trigger punten of Trigger points genoemd. Om deze Trigger punten op te kunnen sporen en te kunnen behandelen is een goede diagnose van de spieren en spiervliezen nodig. Uiteindelijk kun je bij de myofaciale therapeut terecht voor het behandelen van deze pijnen. Deze therapie wordt ook wel eens Triggerpointtherapie genoemd.

Triggerpunten (triggerpoints)

Deze pijnpunten zijn eigenlijk verkrampte stukjes die je midden op een spier kunt aantreffen. Er kunnen verhardingen van de spiervliezen ontstaan, waardoor de spieren gespannen blijven. Je spreekt dan van een storing tussen het spier- en zenuwstelsel.

Deze triggerpunten ontstaan vaak doordat de spiervezels, die samen de spier vormen, zelfs in een rusttoestand gespannen blijven. Dit zorgt weer voor spierverkortingen en meer aangespannen spieren waardoor er een pijnpunt of zelfs een pijngebied ontstaat.

Veel voorkomende klachten die veroorzaakt kunnen worden door triggerpoints zijn hoofdpijnklachten zoals migraine, pijn in de nek en kaak, pijn in de rug, zowel in het hoge als het lage gedeelte, RSI klachten en veel pijn in de billen en benen.

Andere gezondheidsklachten

Maar naast pijn kunnen deze triggerpoints ook klachten veroorzaken als duizeligheid, oorpijn, bijholte ontsteking, misselijkheid, maagzuur, hartritmestoornissen en een doof gevoel of tintelingen in handen en voeten.

Myofasciaal pijnsyndroom

Al deze klachten in het bewegingsapparaat worden bij elkaar het myofasciaal pijnsyndroom genoemd. Door dit pijnsyndroom kun je beperkt worden in je beweging, je spieren worden stijf en je krijgt ook steeds minder kracht in je spieren. Om dit pijnsyndroom te kunnen bestrijden is een tijdige en goede diagnose van de arts of fysiotherapeut nodig.

Behandeling door de myofasciale therapeut

Zoals eigenlijk alle fysiotherapeuten begint ook de myofasciale fysiotherapeut met een intake gesprek. Naar aanleiding van dat gesprek stelt hij een behandelplan op. Dan wordt de patiënt onderzocht. De therapeut gaat op zoek naar de triggerpoints. Als eerste onderzoekt hij natuurlijk het pijngebied, dus de pijnpunten en het uitstralingsgebied. Hij probeert de spieren te vinden die de pijn veroorzaken. Als hij die gevonden heeft gaat hij die spier onderzoeken en zo vindt hij uiteindelijk de triggerpunten.

De myofasciale therapeut heeft speciale behandelingstechnieken die jou van je pijn af kunnen helpen. Dit zijn o.a.:

  • Dry needling

    Hierbij maakt de therapeut gebruik van acupunctuurnaalden, waarmee hij de pijnpunten aanprikt. Hierdoor kan de pijn vrijwel direct verdwijnen en je mobiliteit versterken.|

  • Stretching

    Bij stretching rekt de fysiotherapeut de spieren langzaam uit door manuele rekkingstechnieken, maar hij geeft je ook vaak bepaalde rekoefeningen. Met deze technieken en oefeningen kan het pijngebied in jouw lichaam weer snel herstellen.

  • Warmtetherapie

    Met infraroodlampen of voorverwarmde dekens worden de spieren goed verwarmd, zodat ze soepeler worden. Maar de fysiotherapeut laat zijn patiënten ook wel oefeningen doen in een warmwaterbad.

Evidence based therapy

De meeste myofasciale therapeuten streven naar ‘Evidence based therapy’. Dit houdt in dat de therapeut op een bepaalde manier behandelt. Bij deze manier van behandelen is het de bedoeling dat de behandeling gebaseerd is op beschikbare informatie over de-efficiëntie en effectiviteit van de behandeling. Op deze manier kan hij de patiënt op de meest verantwoorde manier helpen en dit ook nog bewijzen.