De behandelmethode genaamd ‘manuele therapie’ is een paramedische behandeling die over het algemeen door in manuele therapie gespecialiseerde fysiotherapeuten wordt uitgevoerd. Manuele therapie is ontwikkeld door G. van der Bijl en wordt wel eens tot de alternatieve geneeswijzen gerekend. De behandelmethode is bedoeld om het functioneren van de gewrichten en spieren in het hele lichaam te verbeteren, manuele therapie grijpt daarom direct aan op de gewrichten van ons lichaam.

Manuele therapie herstelt de natuurlijke balans van het lichaam

Het uiteindelijke doel van de manuele therapie is om de balans in ons lichaam, die is ontstaan door onze lichaamsbouw en onze manier van bewegen, weer in orde te brengen. Deze balans kan namelijk op vele manieren verstoord raken, bijvoorbeeld door een ongeluk, blessure, ander werk, overbelasting, veranderde werkhouding of psychische klachten.

Specifieke manier van diagnosticeren en behandelen

De manueel therapeut maakt voor zijn behandeling gebruik van specifieke diagnostische- en behandelingstechnieken. Naast de manuele handgrepen/technieken zijn er actieve en passieve therapeutische oefenvormen. In tegenstelling tot veel andere vormen van fysiotherapie zijn de effecten van manuele therapie vaak al direct merkbaar. De patiënt ervaart een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Naast de therapie en begeleiding zelf bestaat het behandelprogramma van de manueel therapeut ook uit het geven van goede instructies en adviezen zodat de patiënt ook beter inziet hoe hij/zij gezonder kan leven.

Specialistische opleiding

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn reguliere opleiding voor fysiotherapie een specifieke opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Hij beschikt zodoende over extra kennis van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en met name van wervelkolom. De manueel therapeut is door deze gespecialiseerde opleiding uitstekend in staat om de oorzaak van de klachten van de patiënten te beoordelen en voor iedereen een passende, individuele oplossing bedenken.

Voorbeeld manuele therapie

Als een fanatiek hardloper een paar andere loopschoenen met een andere pasvorm en/of demping heeft gekocht, verandert zijn manier van lopen. Dat gaat verder dan men op het eersrte gezicht zou denken, want er zijn daardoor verandering van bewegingen in zowel de knieën, heupen, het bekken als de wervelkolom, en uiteindelijk zelfs in het gehele lichaam. Als zo’n situatie lange tijd duurt en een te zware of verkeerde belasting voor het lichaam vormt kan de balans tussen de vorm van het lichaam en de manier van bewegen verstoord raken en kunnen er klachten ontstaan op diverse plaatsen in het lichaam klachten.

Dergelijke klachten gaan ondanks de relatief eenvoudige oorzaak dus verder dan het verbeteren van een enkele onvolkomenheid, in dit geval zal de therapeut de balans in het totale lichaam moeten herstellen om de patiënt weer pijnvrij en op zijn eigen, natuurlijk manier te doen bewegen.. Omdat ieder lichaam uniek is en een eigen, unieke manier van bewegen heeft wordt de te volgen therapie daarom geheel individueel afgestemd.

Zo goed als pijnvrij

De manueel therapeut zal tijdens de behandeling op een zachte en zo goed als pijnvrije manier vrijwel alle gewrichten van het lichaam doen bewegen. Er is dus géén sprake van ‘kraken’ of ‘rechtzetten’. Incidenteel kan er tijdens of na de behandeling wel wat pijn worden ervaren, maar dat komt niet vaak voor.

Manueel therapeuten

De Nederlandse manuele therapeuten zijn georganiseerd in de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT). Deze wetenschappelijke specialistenvereniging is aangesloten bij het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).