Geriatrische fysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich specifiek richt op klachten aan het bewegingsapparaat van senioren en bejaarden. In het zenuwstelsel van oudere mensen ontstaan namelijk steeds meer problemen en beperkingen, naarmate die mensen ouder worden.

Je kunt hierbij denken aan coördinatieproblemen of andere problemen tijdens het uitvoeren van verschillende eenvoudige handelingen, die bijdragen aan de fysieke achteruitgang van de senioren. Ook zie je dat ouderen steeds meer last krijgen van osteoporose (botontkalking) en artrose (gewrichtsslijtage). Daarnaast komt een gebroken heup erg vaak voor als gevolg van de ouderdom.

De behandeling door de geriatrische fysiotherapeut

De geriatrische fysiotherapeut houdt zich niet alleen maar bezig met de senioren, maar ook met mensen die o.a. een beroerte gehad hebben, aan dementie of de ziekte van Parkinson lijden, al komen deze ziektes vaak wel voort uit ouderdom, De klachten die hierdoor ontstaan, lijken dan ook erg op die van de ouderen.

Oefentherapie

De geriatrische fysiotherapeut helpt zijn patiënten vooral met oefentherapie dat gericht op het terugvinden van hun mobiliteit en hun zelfstandigheid. Helaas lukt dat niet altijd. Dan is hun oefentherapie gericht op de omgang met het verlies van die zelfstandigheid en mobiliteit.

Psychologische en sociaal-maatschappelijke problemen

De fysiotherapeut kijkt niet altijd alleen maar naar de spieren, gewrichten, enz. Het kan ook zijn dat de patiënt problemen met zijn bewegingsapparaat heeft door psychologische en sociaal-maatschappelijke problemen. Om een goed beeld te krijgen van de klachten, is het ook belangrijk dat de fysiotherapeut op die psychologische problemen let.

Samenwerking met familie en verzorgenden

Verder is de geriatrische fysiotherapeut er voor de gezinsleden, verzorgers en mantelzorgers van de patiënt. De geriatrisch fysiotherapeut verstrekt informatie over o.a. het ziektebeeld, eventuele vooruitzichten en de behandelingen die hij doet. Hij adviseert de verzorgers en mantelzorgers ook als het gaat om tiltechnieken en aanpassingen van de leefomgeving, zonodig met diverse hulpmiddelen.

Vergoeding door basisverzekering

Meestal worden de behandelingen van de geriatrisch fysiotherapeut wel vergoed door de zorgverzekeraars. Dit heeft te maken met het feit dat de ziektebeelden bij deze mensen vaak chronisch zijn.