Tegenwoordig wordt in steeds meer fysiotherapiepraktijken de Dry Needling techniek toegepast. Deze techniek wordt met name toegepast bij spierklachten en dan met name chronische spierklachten. Deze klachten komen voor bij het Myofasciale Pijn Syndroom (klachten in het houdings- en bewegingsapparaat). Op de pagina “Myofasciale therapie” op deze site, vind je hierover meer informatie.

Wat is Dry Needling?

Dry Needling techniekBij de Dry Needling techniek steekt de therapeut een heel dunne naald door de pijnlijke spier in de ‘triggerpoints’ van de spier. Met deze triggerpoints worden spierverhardingen bedoeld, die meestal voor de spierklachten zorgen. Door deze spierverhardingen aan te prikken zullen ze ontspannen, waardoor de klachten af kunnen nemen. Als het nodig is om het optimale effect te bereiken, kan het zijn dat de therapeut ook de huid en het botvlies met Dry Needling gaat behandelen. Dry Needling klinkt misschien als acupunctuur, maar toch is het iets heel anders. Het is een Westerse techniek en er wordt puur geprikt met de ‘droge’ naald. Er wordt dus niets geïnjecteerd. Vandaar de naam ‘Dry Needling’.

Niet geheel pijnloze behandeling

Helaas is deze behandeling niet zonder pijn. Tijdens de Dry Needling behandeling worden de naaldjes met een snelle beweging in de spier geprikt, zodat je de prik bijna niet voelt. Als de naald daarna door de spier de triggerpoint in gaat, kan dat als een elektrisch schokje aanvoelen. Om zoveel mogelijk vezels rond de triggerpoints los te maken, zal de therapeut de naald in de spier op en neer bewegen. Op dat moment kunnen die ‘schokjes’ wat heftiger aanvoelen. Dit hangt vooral af van het aantal triggerpoints die in de spier zitten en van spier waar de naald in zit. De pijn die al veroorzaakt wordt door de triggerpoint kan uitstralen naar de omgeving van de spier. Wat ook kan gebeuren dat de patiënt plotseling heftig kan gaan transpireren en trillerig of misselijk wordt. Gelukkig gaat dit na de behandeling al snel weer over. Doordat je deze trillerige reactie kunt krijgen, zal de therapeut je altijd behandelen terwijl je ligt.

Goed resultaat bij diverse klachten

De spier zelf kan na de behandeling nog best stijf en pijnlijk aanvoelen. Het voelt dan een beetje alsof je een blauwe plek hebt. ook als je die spier aan wil spannen, zal dit pijnlijk aanvoelen. Na een paar uur is de ergste pijn wel verdwenen, maar het kan nog wel een paar dagen duren voordat de rest van de pijn verdwijnt. Daarna zul je merken dat jouw eerdere klachten langzaam steeds meer afnemen. De spier is wat meer ontspannen, waardoor je je makkelijker kan bewegen en zelfs jouw kracht en coördinatie kunnen hierdoor beter worden. Als je dan eindelijk van je klachten bevrijd bent, voel je je in het geheel een stuk ontspannender, waardoor je langzamerhand ook steeds meer energie krijgt. Ook kan deze techniek heel goed helpen tegen verschillende chronische hoofdpijnklachten, aangezien die vaak ook veroorzaakt worden door triggerpoints in de spieren van o.a. je hoofd, hals, nek en kaak.

Bij gebruik van bloedverdunners

Wat er bij deze behandeling kan gebeuren is dat er wat kleine onschuldige bloedinkjes kunnen voorkomen. Maar het gaatje waarmee in de huid en de spier is geprikt is wel zo klein dat dit bloed bijna meteen alweer stolt, dus het is zeker niet ongevaarlijk. Maar als je bloedverdunners gebruikt kan het zijn dat het bloed wat minder snel stolt. Het is dus wel belangrijk om jouw therapeut in geval van bloedverdunners te waarschuwen, al zal hij er tijdens het intakegesprek, die vooraf aan de behandeling plaatsvindt, ook wel naar vragen.