Osteoporose

Osteoporose is een reumatische aandoening waarbij de botten in het lichaam hun massa verliezen. Botten bestaan uit kalk en andere mineralen. Het kalk, of calcium, hebben de botten nodig om sterk en stevig te blijven. Bij osteoporose verliezen de botten het kalk en andere mineralen, waardoor de botmassa vermindert. De botten worden hierdoor broos, breekbaar. Het gevaarlijke van deze aandoening is dat men het heeft zonder dat men het merkt. Het komt vaak pas aan het licht als men een botbreuk heeft.

Bewegen met osteoporose

Beweging hoort een basiselement te zijn bij patiënten met osteoporose. Door lichaamsbeweging gaat het lichaam werken aan de botstructuur en botmassa, waardoor de toestand zal verbeteren. Osteoporose kan niet genezen worden, maar het proces van de vermindering van botsterkte kan wel afgeremd worden. Het is specifiek de bedoeling om de botten te belasten, dus beweging waarbij het lichaam het lichaamsgewicht draagt zijn juist goed. Hoe meer de botten belast worden, hoe beter. Wat ook handig is, is het trainen van de bovenbeenspieren. Hierdoor heeft men een beter evenwicht en een betere balans, waardoor de kans op een val en een fractuur afneemt.

Wat bij osteoporose kan ontstaan is een kromme lichaamshouding. Door de afname van de botmassa in de wervels kan de rug krom gaan staan. Door te sporten kan men zich een betere en rechtere lichaamshouding aanleren.

Over het algemeen is matig intensieve beweging, tenminste een half uur per dag, goed voor het menselijk lichaam. Het zorgt voor een goede conditie, een fitter lichaam en een betere gemoedstoestand.