Een ander woord voor oncologie is kankerkunde: De kennis en behandeling van kanker op medisch gebied.

Onderzoek

Sinds een kwart van een eeuw wordt gedacht dat onvoldoende lichaamsbeweging een risicofactor is voor het krijgen van sommige soorten kanker. Er is dan ook de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar een mogelijk verband tussen lichaamsbeweging en kanker. Uit deze onderzoeken is de conclusie gekomen dat het zeker is dat lichaamsbeweging het risico op borstkanker verkleint. Dit bewijst maar weer hoe belangrijk beweging en sporten is. Op dit moment wordt er nog volop onderzoek gedaan naar de relatie tussen andere soorten kanker en lichaamsbeweging.

Bewegen met kanker

Het wordt vaak gedacht dat matig intensief bewegen bij kanker juist geen goed idee is, terwijl het tegenovergestelde waar is. In veel gevallen wordt kanker behandeld met chemotherapie. Deze behandeling heeft grote impact op je conditie en gemoedstoestand. Men voelt zich futloos en moe en wanneer men beweegt zal dit minder zijn. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat men overmatig beweegt of bijvoorbeeld zware intervaltraining gaat doen, maar een stuk wandelen of fietsen kan zeker geen kwaad. Het is belangrijk om de beweging rustig op te bouwen, om eventuele complicaties of blessures te voorkomen. Beginnen met bijvoorbeeld een kwartiertje fietsen en dit langzaam opbouwen tot een uur is een goede manier om het rustig op te bouwen. Op deze manier neemt de kwaliteit van leven ook toe.

Bewegen na kanker

Ook als men genezen is van kanker, blijft lichaamsbeweging belangrijk. Er zullen bijna altijd restverschijnselen aanwezig zijn, vaak ten gevolge van de ontvangen behandeling. Men denkt dan dat lichaamsbeweging een verergering van de klachten oplevert, maar dit is niet het geval. Een tekort aan lichaamsbeweging kan zelfs een grotere kans op klachten en risico’s opleveren. Daarnaast verkleint het de kans op het krijgen van andere chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten.