Diabetes Mellitus type 2

Diabetes Mellitus type 2 is een ziekte waarbij het lichaam niet meer goed reageert op het hormoon insuline. Dit hormoon zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel goed gereguleerd wordt. Hierdoor blijft er teveel suiker in het bloed zitten, wat kan leiden tot ernstige gevolgen
Het is algemeen bekend dat diabetes mellitus type 2 een gevolg is van een ongezonde leefstijl, zoals (veel) roken en ongezond eten.

Beweegprogramma

Iedere vorm van beweging is goed bij patiënten met Diabetes Mellitus type 2. Vaak hebben deze patiënten overgewicht en beweging zal helpen dit overgewicht te verminderen. Dit helpt ook weer bij het verbeteren van de aandoening, aangezien het lichaam gevoeliger zal worden voor het hormoon insuline.
Naast de voordelen voor de diabetes, zal beweging ook voordelig zijn voor het algemeen welbevinden van het lichaam en de geest. Bij beweging wordt namelijk een stof genaamd endorfine afgegeven door de hersenen, wat een gelukkig gevoel geeft. Ook voelt men zich minder stressvol en moe, naast het gevoel fitter te zijn. Hiernaast zorgt beweging voor een beter intern milieu van het lichaam:

  • Botten worden steviger en spieren worden sterker
  • De bloeddruk blijft laag of zal dalen, wat goed is voor zowel het hart als de bloedvaten
  • De bloedsuikerspiegel daalt doordat er meer en makkelijker suikers uit het bloed worden gehaald als brandstof

Als men als doel heeft om af te vallen, wat vaak het geval is bij Diabetes type 2, wordt aangeraden om minimaal 1 uur per dag intensief te bewegen.

Preventie


Naarmate Diabetes Mellitus type 2 in verdere stadia komt, zullen er complicaties optreden. Deze zijn onder te verdelen in drie categorieën:

  • Nefropathie: Schade aan de nieren
  • Neuropathie: Het niet goed functioneren van de zenuwen in het lichaam
  • Retinopathie: Aantasting van het netvlies in het oog

Beweging is niet alleen een mogelijke curatieve maatregel van DMII, maar ook een preventieve maatregel. Lichaamsbeweging verkleint namelijk de kans op het krijgen van DMII. Het wordt aangeraden om minimaal een half uur per dag te bewegen. Of dit wandelen, fietsen of zwemmen is maakt niet uit, zolang het maar 30 minuten per dag is. Door dit half uurtje is het de bedoeling dat men sneller gaat ademen en zal gaan transpireren, als maat van intensiviteit.