Coronaire hartziekten

Coronaire hartziekten zijn aandoeningen die ontstaan als gevolg van afwijkingen in de kransslagaders. De kransslagaders zijn hele kleine aders die het hart voorzien van bloed. De twee bekendste aandoeningen zijn een myocardinfarct en angina pectoris. Beide ontstaan ze doordat het hart zuurstoftekort krijgt door een tekort aan toevoer van bloed. Bij een myocardinfarct is een kransslagader volledig geblokkeerd, waardoor er onvoldoende bloed naar het hart gevoerd wordt. Een deel van de hartspier sterft hierdoor af.


Angina pectoris is een gevolg van een deels geblokkeerde kransslagader. Het hart krijgt hierdoor voor een korte tijd te weinig zuurstof. Dit gebeurt vaak bij inspanning. Door inspanning worden de bloedvaten nauwer wat ervoor zorgt dat de kransslagader tijdelijk helemaal geblokkeerd is. Wanneer met de inspanning gestopt wordt, wordt de kransslagader wijder en wordt de volledige blokkering opgeheven en zal de kransslagader weer deels geblokkeerd zijn.

De blokkades worden veroorzaakt door arteriosclerose, in de volksmond slagaderverkalking genoemd. Hierbij stapelen vetten zich op aan de wanden van bloedvaten. Er zijn meerdere risicofactoren voor, waaronder diabetes, een hoog cholesterol en een hoge bloeddruk.

Beweging

Beweging is altijd beter dan niet bewegen en altijd voordelig voor het menselijk lichaam, of deze gezond is of niet. Zo ook voor coronaire hartziekten, want de bovengenoemde risicofactoren kunnen verminderd of zelfs verholpen worden door lichaamsbeweging. Zo voorkomt men de kans op (nog) een hart- en vaatziekten.

Door dagelijks 30 minuten matig intensief te bewegen verbetert de conditie en voelt men zich fitter. Goede voorbeelden van manieren van beweging zijn fietsen of wandelen. Wanneer men het lichaam zo min mogelijk wil belasten, maar toch wil bewegen is zwemmen een goede manier. Dit is omdat het minder weerstand biedt voor het lichaam, dus zorgt voor minder belasting.