Atrose

Artrose is een reumatische ziekte die invloed heeft op het kraakbeen in het lichaam. Het kraakbeen wordt dunner en zachter met als gevolg veel pijn. Artrose kan ontstaan door veroudering maar ook bij zwakke gewrichtsbanden of na een gewrichtsontsteking.

Om te voorkomen dat twee botten tegen elkaar aan schuren, zitten er als het ware schokdempende kussentjes tussen. Deze kussentjes bestaan uit kraakbeen en bij artrose worden deze langzaam afgebroken. Als de twee botten dan onderling bewegen, zullen ze tegen elkaar aan schuren wat resulteert in veel pijn en stijfheid.

Beweging bij artrose

Men is al snel geneigd om minder of zelfs niet te bewegen om eventuele verergering van de pijn te voorkomen. Het tegenovergestelde is het geval. Door te bewegen versterken de pezen en spieren rondom het gewricht, wat ervoor zorgt dat er betere schokdemping en ondersteuning is. Dit zal juist de pijn en klachten doen afnemen. Ook zal de conditie van het nog aanwezig kraakbeen beter worden. Het is echter wel belangrijk om verantwoord te bewegen om overbelasting te voorkomen.

Een gezond gewicht is ook belangrijk, voornamelijk bij artrose. Hoe meer gewicht er op de gewrichten steunt, hoe meer pijn er ervaren zal worden. Het is dus belangrijk om te bewegen om een goed gewicht te bereiken of te behouden.

Soorten beweging

De ideale soort van beweging voor artrose is matig intensieve lichaamsbeweging met zo min mogelijk belasting voor de gewrichten. Zwemmen of fietsen zijn goede voorbeelden hiervan. Sporten waarbij veel gesprongen wordt of veel ongecontroleerde bewegingen gemaakt moeten worden zijn niet geschikt als men artrose heeft.

Het is heel belangrijk bij artrose om de lichaamsbeweging langzaam op te bouwen, zodat het lichaam en met name het kraakbeen er aan kan wennen. Ook is een goede warming-up noodzakelijk. De spieren zullen hierdoor opwarmen en wat losser worden. Geschikte schoenen zijn ook een must. Ze moeten goed de schokken van de bewegingen kunnen dempen om overbelasting van de gewrichten te voorkomen.