Bekkenfysiotherapeuten zijn fysiotherapeuten die een aanvullende opleiding hebben genoten en zijn gespecialiseerd in het behandelen van klachten in het gehele gebied van buik, bekken en lage rug. Klachten in het gebied van bekken, buik en bekkenbodem komen niet alleen voor bij vrouwen maar ook bij mannen en kinderen.

Bekkenbodem

Alle spieren van de lage rug, buik en bekken hebben een belangrijke taak bij onze houding en manier van bewegen. Dat geldt ook voor onze bekkenbodemspieren, die vormen een spierlaag onder in het bekken die niet alleen onze buikorganen draagt maar ook zorgt voor het openen en sluiten van de bekkenuitgang en ook mee helpt aan de stabiliteit van het bekken. De bekkenbodemspieren werken nauw samen met de buik- en rugspieren en vormen zo een belangrijke deel van de ondersteuning van onze rug en bekken èn daardoor dus ook bij al onze bewegingen.

Klachten aan de bekkenbodemspieren

Als de functie van de bekkenbodemspieren is verstoord kan zich dat uiten in pijn in het bekken of de rug, of leiden tot klachten bij het plassen, vrijen en de ontlasting. De problemen in het bekkengebied kunnen ontstaan door een verkeerde manier van plassen of ontlasten maar soms door een blaasontsteking of een buik- of prostaatoperatie. Ook een zwangerschap of bevalling kan een rol spelen.

Bewezen, effectieve behandelmethode

Bekkenfysiotherapie is een bewezen effectieve therapie tegen klachten in het gehele gebied van buik, lage rug en bekken, en kan naast een medicamenteuze of chirurgische interventies worden ingezet.

Behandeling door de bekkenfysiotherapeut

De behandeling van de bekkenfysiotherapeut vindt over het algemeen plaats via een verwijzing van de huisarts of specialist, of op advies van een continentieverpleegkundige of verloskundige. De bekkenfysiotherapeut helpt de patiënt bij het leren herkennen, oefenen en trainen van alle belangrijke en benodigde spieren rondom het bekken, buik en onderrug. Daarbij wordt soms wordt ook gebruik gemaakt van speciale apparatuur. Ook geeft de bekkenfysiotherapeut zo nodig advies over ondersteunende hulpmiddelen, zoals een bekkenband.